Wanderful.STREAM: het ontwikkelen van een prototype

UCLL doet een aanbod aan scholen om samen met onderzoekers en bedrijfsmensen een project-prototype te ontwikkelen. Zij gaan samen met je leerlingen door een designproces. Grijp je kans om de echte wereld van STEAM te ontdekken!

 

Er zijn twee mogelijke onderwerpen:

1)    Biomeiler: een composthoop waaruit je warmte recupereert voor het verwarmen van een serre, je klas…

2)    Green Energy 2 Go: met je klas maak je een kleinere versie van de mobile energy unit van de expertisecel sustainable resources van de UCLL.

 

Biomeiler

 

van biomeiler naar serreverwarming

Bron figuur: Native Power de

 

Een biomeiler is een (grote) composthoop typisch in een tuin- of landbouwbedrijf waar de organische materialen gisten en daardoor warmte vrijzetten. Deze warmte kan men recupereren via een warmtewisselaar (of eventueel zelfs met een warmtepomp). Deze warmte kan dan gebruikt worden om iets te verwarmen zoals een serre, een huis of om water warm te maken. Het kan een belangrijke factor van duurzaamheid worden in streken in de Euregio met tuinbouw, fruitteelt of landbouw. Maar ook in je school kan je samen met de onderzoekers van de UCLL en bedrijfsmensen zo’n biomeiler opzetten.

 

Green Energy 2 Go

 

van mobiele energie unit naar draagbaar systeem

Technologie gaat vooruit, niet stap voor stap, maar met reuzesprongen. Technologie wordt goedkoper, kleiner, efficiënter & meer toegankelijk voor iedereen. Die toegankelijkheid is waar Green Energy 2 Go op wil inzetten. Niet zomaar een gadget, maar een bruikbare tool, een trekkingsrugzak/trolly die je voorziet van energie ver weg van het stopcontact. Leer over design en ontwikkeling van cutting edge technology en onderzoek de leefbaarheid van dergelijke producten in de markt van vandaag. 

Doelgroep

       3e graad TSO/ASO in het kader van een STEAMproject / GIP of eindwerk.

       Ideaal om met je leerlingen het hele proces van brainstorm t.e.m. design van een prototype te doorlopen onder begeleiding van onderzoekers en bedrijfsmensen.

       Unieke ervaring voor zowel leerling als leerkracht

       Het onderwerp “biomeiler” is ideaal voor scholen met richtingen:

o   biotechnologische (en chemische) wetenschappen

o   Milieutechnieken

o   Natuur- en Groentechnische wetenschappen

o   Land- en tuinbouw

o   Koel- en warmtetechnieken

o   Elektromechanische Technieken...

       Het onderwerp Green Energy to Go is geschikt voor:

o   Technologische wetenschappen (IW)

o   Elektromechanica

o   Elektronica 

.

Hoe Deelnemen?

Interesse? Download hier de motivatiebrief, vul in en stuur ze voor 15 oktober naar steamdidactiek@ucll.be met als onderwerp ‘Kandidatuur voor STREAM-traject’. De scholen kunnen instappen zowel in het schooljaar 2020-2021 als in 2021-2022.

 

Dit schooltraject is ondersteund door Interreg

.

In het kader van het Interreg EMR-project SME’s Full STREAM ahead!  (EMR staat voor Euregio Maas-Rijn) organiseert hogeschool UCLL, Campus Diepenbeek een traject voor Limburgse scholen. 

Leerlingen komen in contact en denken mee met duurzame productontwikkeling en duurzaam ondernemen in een circulaire economie.

Interrreg Maas-Rijn; Provincie Limburg, Agentschap INNOVEREN & ONDERNEMEN Vlaanderen, CUBE; EKLO; POM; WALLONIE DESIGN; Chemelot Innovation and Learning Labs; digital HUB Aachen

Startdatum: 
01/10/2020
Einddatum: 
30/06/2022