Sint-Bravo!

Sint-Bavo

Sint-Bavo Gent overtroeft Europese concurrenten met moderne fysica

 

Op dinsdag 12 mei vond de Europese finale van het Quantum SpinOff-project plaats, waarin leerlingen bekroond werden voor de meest originele toepassingen van de moderne fysica. Daarbij streden de winnaars van de landelijke SpinOff-finales in Estland, Griekenland, Zwitserland en België tegen elkaar.
Elke klas bevond zich nog in eigen land en stelde zijn SpinOff-traject en product of dienst in het Engels voor aan de internationale jury van experts via een videoconferentie-systeem. Het evenement was dus niet alleen inhoudelijk, maar ook technisch een huzarenstukje!

Quantum SpinOff is een initiatief van de UC Leuven-Limburg (voorheen KHLim) om leerlingen te laten proeven van moderne fysica en technologie en de state-of-the-art toepassingen in ondernemingen. De hogeschool wil op die manier jongeren warm maken voor een studie en carrière in de wetenschappen. Het project richt zich tot leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs, die onder begeleiding van professionals en onderzoekers verschillende nieuwe (virtuele) producten en diensten bedenken op basis van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast leren ze daarvoor een businessmodel op te stellen.

Sint-Bavohumaniora uit Gent kon alle juryleden overtuigen met hun concept ‘Li-ionbike’: een business-to-business bedrijf dat pakketten met elektrische fietsen op lithiumbatterijen en een uniek systeem van oplaadautomaten aanbiedt. Een mooi alternatief voor een bedrijfswagenpark! Het werd unaniem verkozen als winnaar, omdat het gezond, ecologisch, financieel en fiscaal voordelig, innovatief en een meerwaarde voor de gemeenschap is. De klas sleepte een boeiend didactisch pakket met labomaterialen voor de school in de wacht.

 

Het Quantum SpinOff-project werd gerealiseerd met de steun van de Europese Commissie en de partners Imec, Universiteit Hasselt en het Vakdidactisch Centrum van de UC Leuven-Limburg.