Black Box Solvay Conferentie 1927

Black Box Solvay Conferentie 1927

Raak geïntrigeerd door het mysterieuze kwantumdebat! Volg de kruisende paden van een groep beroemde wetenschappers door de geschiedenis. Ontdek de fascinerende wereld van de conferenties van vandaag. Hoe dieper je duikt, hoe meer je ziet!

In oktober 1927 vond de 5de Solvay Conferentie plaats in Brussel, een mijlpaal in de geschiedenis van wetenschap, voor velen de geboorte van de kwantummechanica. Van de conferentie is vooral de intrigerende zwart-wit groepsfoto bekend: drie rijen van serieus kijkende wetenschappers van wie de meerderheid Nobelprijswinnaar al was of is geworden. Maar wat is er eigenlijk gebeurd tijdens de conferentie? Wat hebben de onderzoekers in de foto gedaan en gezegd? Hoe is de conferentie tot stand gekomen en wat is daarna gebeurd met die onderzoekers en hun theorieën? Leeft de onderzoekspraktijk van die oude conferentie nog door in de conferenties van vandaag? 

Hoe dieper je duikt, hoe meer je ziet! Door diep in deze mysterieuze foto te duiken, komt een hele wereld tot leven! De Europese geschiedenis van het interbellum bijvoorbeeld! Of nog: de rol van de wetenschap tijdens de tweede wereldoorlog, de ontwikkeling van de atoombom …. Het gevolg is een interdisciplinair traject waarbij niet alleen wetenschap en techniek aan bod komt maar ook en vooral geschiedenis, wereldburgerschap, filosofie en jawel ook het vak expressie!

Met een reeks van digitale tools en intrigerende vragen wordt je binnengezogen in een wetenschappelijke wereld die ver van de bewezen feiten en zekerheden ligt!

http://www.onderzoekinbeweging.be/?s=solvay

Dit online didactische scenario is geschikt voor de vakken fysica en cultuurwetenschappen, met interdisciplinaire elementen van geschiedenis, taal en expressie.

De Black Box Solvay Conferentie 1927 is een project gerealiseerd met de steun van het Fonds Ernest Solvay, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Het project is een van de vele vakdidactische projecten binnen de expertisecel Art of Teaching – Vakdidactiek. Meer informatie op www.vakdidactiek.be

Voor meer informatie over dit project, aarzel niet Laura Tamassia te contacteren: laura.tamassia@ucll.be

 

Project Gegevens
01-09-2016
30-11-2016
Fonds Ernest Solvay, beheerd door de Koning Boudewijnstichting
dr. Laura Tamassia
Black Box Solvay Conferentie 1927
afgewerkt
Share: