iMuSciCA zomerschool 2020

iMuSciCA zomerschool 2020

Tijdens de iMuSciCA-zomerschool leer je een interdisciplinaire STEAM-didactiek (STEM + Art) kennen, waarin muziek, fysica en engineering elkaar versterken. In een internationale omgeving leer je hoe je STEAM in je eigen school vorm kan geven en dit is een uitgelezen moment om te netwerken met leerkrachten uit andere Europese landen.

De zomerschool gaat door van 5 tot 10 juli 2020 in het zonnige Marathon te Griekenland. 

Voor wie? 

De zomerschool is vooral bedoeld voor leerkrachten wiskunde, fysica, wetenschappelijk werk, STEM en natuurwetenschappen en natuurlijk ook voor leraren muziek. Leerkrachten uit alle graden van het secundair onderwijs zijn welkom.  

katrien en lander op de zomerschool

Wat is iMuSciCA?

Het onderzoeksproject iMuSciCA ontwikkelt leermaterialen rond basisinzichten van toon, natuurtonen, harmonieken, timbre, consonantie/dissonantie en dergelijke. Hierbij wisselen telkens vraagstellingen uit de muziek af met redeneringen en metingen in de fysica. Soms wordt ook een eenvoudig instrument gebouwd of gesimuleerd (engineering). 

iMuSciCA werkt met tools die de wetenschap achter de muziek hoorbaar maken. Hierbij worden interdisciplinaire inzichten ingezet voor muzikale expressie, voor het begrijpen van de fysica en het eenvoudig ontwerp van 3D-muziekinstrumenten. Dat wordt mogelijk gemaakt dankzij technologieën zoals tone synthesizer, canvas for music creation, sound visualizers zoals geluidsspectra, golfvorm, harmonieken, gesture recognition, electronic pen technology, 3D musical instrument design en meetkundesoftware zoals cabri express. Er is een ‘ICT-workbench’ waar je zowel fysisch als muzikaal virtueel met deze tools kan experimenteren. 

De inzichten zijn ook erg verrijkend als achtergrond voor de leerkracht en kunnen in vele contexten gebruikt worden.

Deelnameprijs

De deelnameprijs (onder voorbehoud van mogelijke lichte wijzigingen) voor de Zomerschool bestaat uit: 

1. Inschrijfgeld en excursies: €420,00

 • Bezoek aan Parthenon en Akropolis museum
 • Bezoek aan Poseidon tempel op Cape Sounion

2. Verblijfskost en excursies: €457,50

  • Van zondagavond 05/07 tot vrijdagmiddag 10/07 (op basis van een tweepersoonskamer)
   • €640 voor een éénpersoonskamer
  • All inclusive in het Golden Coast ****-hotel in Marathon nabij Athene

3. Heen- en terugvlucht naar Athene: prijs afhankelijk van boeking

Maar… je hoeft niet alles zelf te betalen!

Hoe deel te nemen? Schrijf je in voor 8 maart

Er zijn drie mogelijkheden:

 1. Ik registreer me zelf en wens geen verdere tussenkomst van de groep vakdidactiek-UCLL. Ik start mijn registratie via deze link.
 2. Ik registreer me zelf en gebruik funding van Erasmus+. Ik start mijn registratie via deze link.
 3. Ik wens geselecteerd te worden door de groep vakdidactiek die dan een deel van de kosten zal betalen. Ik start mijn registratie via deze link.

Indien je kiest voor optie 3 en je wordt geselecteerd, dan worden de heen -en terugvlucht, de helft van het inschrijvingsgeld en de verblijfskosten (o.b.v. een tweepersoonskamer) en  gedragen door de groep vakdidactiek UCLL.

Project Gegevens
05-07-2020
10-07-2020
Leerkrachten SO
Marathon, Griekenland
€420 + verblijfs -en transportkosten
https://forms.gle/jbfD4KMf1sDZh3uJ6
jeroen.opdenkelder@ucll.be
Delen: