STEM Masterclasses voor leerkrachten

STEM Masterclasses voor leerkrachten

Leerkrachten ontmoeten de wereld van STEM in onderzoek en bedrijf.

Leerkrachten zijn een essentiële schakel om jongeren te wijzen op de uitdagende mogelijkheden die STEM biedt, niet alleen als potentieel toekomstige STEM-professionals, maar ook als burgers van de maatschappij van morgen waarin de rol van STEM steeds groter wordt. Europa, en ook Vlaanderen vraagt daarom dat onderwijs de boeiende en snel evoluerende wereld van STEM kan tonen. De Masterclasses STEM nemen daarom de leerkrachten als sleutelfiguren in dit proces en nodigen hen als bevoorrechte professionele partners uit om kennis te maken met de wereld van STEM door hen de gelegenheid te bieden onderzoekers en ondernemers te ontmoeten. 

Het project creëert voor leerkrachten een vrije ruimte en tijd om in de wereld van onderzoek, ondernemen, technologie en innovatie van vandaag geïnteresseerd te raken. Op deze manier zullen leerkrachten van deze fascinerende wereld kunnen getuigen en hiervoor ambassadeur kunnen worden voor hun leerlingen, door niet enkel bij hun eigen onderwijs de huidige wereld van STEM te betrekken, maar ook door jongeren beter te ondersteunen bij een studie- of carrièrekeuze.

De STEM Masterclasses benaderen leerkrachten vanuit een principe van gelijkwaardigheid en geven hen de mogelijkheid tijd te kunnen spenderen samen met inspirerende onderzoekers, ondernemers, technici in onderzoeksinstellingen, laboratoria en bedrijven. Het gaat dus niet over lezingen en training voor leerkrachten geleverd door experts. De focus ligt hier op de blootstelling, de ontmoeting: beleving en ervaring opdoen in een inspirerende STEM-wereld die de moeite waard is om ook in de klas te brengen. 

Er worden drie soorten dagen georganiseerd:

  • Een bedrijvendag: je bezoekt 2 bedrijven
  • Een onderzoeksdag: je bezoekt 2 of 3 onderzoeksgroepen
  • Een ontmoetingsdag: je ontmoet STEM-mensen uit onderzoeksinstellingen, bedrijven en scholen

Je krijgt het officiële diploma van STEM-ambassadeur.

Idealiter neem je deel aan de bedrijvendag, onderzoeksdag én ontmoetingsdag (3 dagen in totaal). Maar je kan je ook voor 2 dagen inschrijven, waarvan zeker de ontmoetingsdag. 

Dagindeling

Dagindeling van de bedrijven- en onderzoeksdag:

09.30 – 09.45 u. Onthaal
09.45 – 12.30 u. Bezoek eerste instelling/bedrijf en lunch
12.30 – 13.30 u. Verplaatsing naar tweede instelling/bedrijf
13.30 – 13.45 u. Onthaal
13.45 – 16.30 u. Bezoek tweede instelling/bedrijf en informele afsluiting

Dagindeling van de ontmoetingsdag:

09.45 – 10.00 u. Onthaal 
10.00 – 12.30 u. Activiteiten deel 1, focus op ervaringen van deelnemende leerkrachten en medewerkers vanuit bedrijven en onderzoeksinstellingen in de STEM-wereld
12.30 – 13.30 u. Informele lunchpauze
13.30 – 16.30 u. Activiteiten deel 2, focus op verbindingen tussen onderwijs en de echte STEM-wereld in onderzoek en bedrijven

Deelname is gratis, catering inbegrepen. De deelnemers zorgen zelf voor de verplaatsingen. 

Data

Bedrijvendag

Do 16 november 2017     

Bekijk programma

Onderzoeksdag

Wo 22 november 2017

Bekijk programma

Ontmoetingsdag    

Do 23 november 2017

Bekijk programma

Inschrijven

Kies aan welke bedrijven-, onderzoeks- en ontmoetingsdagen je wil deelnemen en schrijf je in via het inschrijfformulier

Op dit moment worden de STEM Masterclasses georganiseerd in Oost- en West-Vlaanderen. 

Op een later tijdstip volgen er allicht ook masterclasses voor leerkrachten in de andere provincies. Als je interesse hebt en daarvan op de hoogte gehouden wil worden, laat dan hier je gegevens achter

Dit project wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid Departement Onderwijs & Vorming en door UC Leuven-Limburg, en wordt uitgevoerd in samenwerking met Hogeschool Vives.

     

Project Gegevens
21-12-2016
20-12-2017
Vlaamse Overheid Departement Onderwijs & Vorming
UC Limburg – Renaat Frans
UC Limburg – Erica Andreotti, Laura Tamassia
afgewerkt
Share: