Erik Schrooten

Erik Schrooten (Bree, 1966) studeerde gitaar en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Daarna behaalde hij het diploma culturele agogiek aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is binnen de opleiding Bachelor Secundair Onderwijs anker onderwijsontwikkeling. Hij ondersteunt het managementteam, ontwikkelt concepten en coacht collega’s lerarenopleiders. In de vakgroep pedagogie was hij gespecialiseerd in communicatietraining. Hij startte de opleiding leraar muzikale opvoeding mee op. Het SoE-project Kwaliteitsvolle vakdidactiek en het ontstaan van de expertisecel vakdidactiek waren voor hem een opstap om zich verder te specialiseren in de vakdidactiek in de kunsten. Vooral de vakdidactiek voor het Deeltijds Kunstonderwijs sprak hem aan: de laatste 15 jaren combineerde hij lesgeven in het DKO (leraar gitaar en samenspel) met de lerarenopleiding. In het project Artistieke competenties, uitgeschreven door het Ministerie van Onderwijs, komen deze twee werelden samen en kan hij optimaal zijn kwaliteiten uitspelen.

AdresUC Leuven-Limburg
Groep Lerarenopleiding Campus Diepenbeek
Agoralaan Gebouw B, Blok R (De Ark)
B-3590 Diepenbeek
E-mailerik.schrooten@ucll.be

Betrokken bij de volgende projecten:

  • Professioneel werken aan een kwaliteitsvolle vakdidactiek (SoE-project ; 2009-2011)
  • Identiteit ontwikkelen vanuit inspirerende leergemeenschappen (SoE-project; 2009-2011)
  • Competent in artistieke competenties (project Ministerie van Onderwijs; 2012-2015)

Congresdeelnames als spreker:

Vele lezingen, presentaties en coachings in Academies Deeltijds Kunstonderwijs in Vlaanderen. Met o.a.

  • Nationale studiedag DKO 1212, Oostende 12 augustus 2012
  • Studiedagen de kunstpiloten Deeltijds Kunstonderwijs, 5 mei 2014 C-mine Genk, 6 mei 2014 Vooruit Gent

Relevante publicaties:

  • Ardui, J., De Cock, M., Frans, R., Hinnekint, K., Reybrouck, M., Schrooten, E., Vanesser, J., Vyvey, K. (2011). Inspiratiegids voor een kwaliteitsvolle vakdidactiek. Expertisenetwerk School of Education Associatie KU Leuven, Katholieke Hogeschool Limburg Hasselt.
  • Gombeir, D., Bosman, L., Bisschop De K., Detrez, C., Schrooten, E., Waeyenberge Van, P. (2011). Press Pauze: ruimte creëren voor open exploreren. Acco Leuven.
  • Schrooten, E., Bosman, L. (2014). Inspiratiebox artistieke competenties. Materiaal te downloaden via www.artistiekecompetenties.wordpress.com.
If you don’t have a friend who’s a painter, you’re in trouble. If you don’t have a friend who’s a musician, you’re in trouble. If you don’t have a friend who’s a dancer, you’re in trouble. If you don’t have a friend who’s an actor, you’re in trouble. Vrij naar Morton FeldmanDarmstadt Lecture, 1984
Erik Schrooten

Erik Schrooten

Onderzoeker domein kunstdidactiek en anker onderwijsontwikkeling in BaSO

Waar kunstenaarschap en didactisch meesterschap samenkomen. 

Binnen het vakdidactisch centrum is hij gespecialiseerd in instrumentdidactiek en generieke kunstdidactiek voor het Deeltijds Kunstonderwijs.