Jury
Op basis van wetenschappelijk onderzoek werkten de leerlingen verschillende nieuwe (virtuele) diensten of producten uit, samen met een uitgebreid businessplan en/of een kunstwerkje en een demo. Tijdens de beraadslaging van de jury gaf Jacques Tempère een sprankelende lezing over kwantummechanica.
Hoofdprijs voor Sint-Jozefslyceum in Knokke-Heist
Het SpinOff-project wil leerlingen laten proeven van de moderne technologie en de state-of-the-art toepassingen in ondernemingen. Op die manier worden jongeren warm gemaakt voor een studie en carrière in de wetenschappen.
De hoofdprijs werd in de wacht gesleept door het Sint-Jozefslyceum in Knokke-Heist , met hun vernieuwende en sociaal relevante toepassing voor het opsporen van het zikavirus in het bloed.
De creatie van de winnende klas maakt gebruik van fotonische siliciumchips. Ze willen een lab-on-a-chip ontwikkelen, zodat bloedanalyse niet meer in een gespecialiseerd lab hoeft te gebeuren. Met een hoog performant proteïne-analysesysteem willen ze, aan de hand van een beetje bloed, kunnen aantonen of er specifieke antilichamen van het zikavirus in het bloed aanwezig zijn. Deze kunnen wijzen op het doormaken van de infectie. Zo kunnen ze patiënten bewust maken van de besmetting. De gegevens kunnen ook gebruikt worden door grotere organen zoals de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Zij kunnen op deze manier een veel accurater beeld krijgen van de verspreiding van het virus.
De leerlingen hebben ook een model van de lichtchip als artwork gemaakt: daarvoor hebben zij de chip 200 000 keer vergroot.
De tweede prijs ging naar de Primage van de Sint-Bavohumaniora in Gent.
De naam ‘Primage’ is een samensmelting van de twee diensten die ze leveren: 3D-printing en 3D-imaging. Primage is een bedrijf dat de combinatie van 3D-imagingtechnieken en 3D-printtechnieken wil introduceren in het alledaagse leven. Uniek aan het bedrijf is dat het een 3D-drukkerij is, die ook kan 3D-scannen. Daarnaast maakt het bedrijf voorwerpen die op maat van de klant gemaakt zijn, aan de hand van een 3D-scan van een bepaald lichaamsdeel en van een 3D-printer. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een hand scannen om vervolgens een perfect passend handvat van een wandelstok te printen. Om hun dienst te adverteren, hebben ze ook een website ontwikkeld.
Het publiek stemde unaniem voor CHILL, een uitvinding van het Technisch Heilig-Hartinstituut in Tessenderlo.
De CHILL (carbon helmet innovative light light) is een 3D-geprinte koolstofhelm die licht kan geven. De lichte (niet zware) helm wordt gemaakt door innovatieve printtechnieken toe te passen. De leerlingen van THHI willen met hun product keluters en lagereschoolkinderen aanmoedigen om een helm te dragen tijdens het fietsen. Zo kunnen ze zich beter zichtbaar maken in het verkeer door de lichtgevende laag op de helm in te schakelen. Als ze al op jongere leeftijd een helm zullen dragen, dan zullen ze dit ook op hogere leeftijd normaal vinden.
De leerlingen hebben ook een prototype voorgesteld en een promotiefilmpje getoond.
De twee derde prijzen gingen naar de leerlingen van het GO! Atheneum Oudenaarde, met hun diffuus licht absorptie spectroscopie meter en naar de leerlingen van het Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht met WorldView.
De leerlingen van het GO! Atheneum in Oudenaarde hebben een spin-off bedacht om olijfoliefraude op te sporen door gebruik te maken van een diffuus licht absorptie spectroscopie meter. Ze hadden ook een kunstwerkje gemaakt, gebaseerd op de polarisatie van licht.
De leerlingen van het Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht willen, met hun WorldView, een spin-off starten voor het kopen van oude SPECT-scanners, het verbeteren ervan en ze terug verkopen aan een lagere prijs aan ziekenhuizen in ontwikkelingslanden (mee specifiek in Azië). De leerlingen hebben bovendien een opstelling voor het quantum eraser experiment ontwikkeld.